Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/mysci/public_html/jippo/textpattern/lib/constants.php on line 136
Tiesitkö: Aivastuttava heinänuha | Jippo [arkistoitu]

Arkistoitu

Tiesitkö: Aivastuttava heinänuha

Tiesitkö?

ATSHII! Aivastelu ja heinänuha ovat monelle kiusallinen vaiva kesän alussa, kun puut alkavat vihertää ja kukat kukkia. Nenän kutina ja limakalvojen ärtyminen johtuu useimmiten siitepölystä.Mutta mitä oikeastaan on siitepöly?

Kuva: nutmeg66 Flickr Creative Commons

Siitepöly on tuulen avulla pölyttyvien kasvien tapa lisääntyä. Kasvin koiraspuolinen osa tuottaa siitepölyä, joka puolestaan kulkeutuu tuulen tai hyönteisten avustuksella naaraspuolisten kasvien luokse.

Siitepöly aiheuttaa limakalvojen ärtymistä, joka ilmenee usein ärsyttävänä nuhana, astman oireina tai jatkuvana silmien kutinana. Siitepölyallergian pahimpia aiheuttajia ovat keväällä lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesästä pujo.

Siitepölyallergiaan ei ole keksitty lopullista parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan toki lievittää lääkkeiden tai aivan kotikonstienkin avulla. Jos kärsit siitepölyallergiasta muista imuroida ja pyyhkiä pölyt usein, sillä pölyinen asunto saattaa pahentaa oireita. Kannattaa myös seurata siitepölytiedoitteita lehdistä ja pysytellä sisätiloissa, mikäli ilma pöllyää pelkkää siitepölyä!